De mogelijkheden van Schermcontrole

Een klas vol Chromebooks of Windows-laptops, maar geen zicht op wat je leerlingen allemaal aan het doen zijn. Met Schermcontrole kun je live meekijken met je leerlingen om zo een oogje in het zeil te houden.

Je kunt vier dingen doen:

• Live meekijken
  • Een weblink naar de schermen versturen
  • Een boodschap versturen
  • De schermen van de leerlingen blokkeren

Dit kan allemaal voor alle leerlingen en voor geselecteerde leerlingen.

Let op: om live mee te kijken bij leerlingen is het van belang dat je leerlingen op een door school beheerd Chromebook of Windows-apparaat werken. Dat kun je zien doordat leerlingen met hun MOO-account moeten inloggen op hun apparaat.

In onderstaande instructievideo worden alle mogelijkheden van Schermcontrole uitgelegd. Als je alles nog eens rustig wilt nalezen, kun de de uitleg onder video lezen.

Schermcontrole instellen

De eerste keer dat je een groep kiest, moet je instellen dat je mee wilt kijken.

• klik linksonder op hier en er wordt een nieuwe venster geopend.
  • Je kunt nu instellen dat je mee wil kijken, en dat je mee wilt kijken als de leerlingen thuis werken.
  • Je kunt de standaardtekst aanpassen. De tekst tussen de accolades wordt aangepast naar de naam van de leerling. Dat hoef je dus niet handmatig te doen.

Meekijken bij een of meerdere leerlingen

• Klik op de knop Meekijken bij een leerling. Je kunt zijn of haar scherm vergroten. Ook tot aan Volledige scherm.
  • Gebruik de de escape-toets op het toetsenbord om het volledige scherm te sluiten.

Een website naar de leerlingen versturen

• Klik bij een van de leerlingen op de knop Link versturen en vul de naam van een website in.
  • Klik op Send. De website wordt op het scherm van de geselecteerde leerling geopend
  • Vink meerdere schermen aan en klik rechtsboven op de knop Link versturen Je verstuurt een website naar de geselecteerde leerlingen.
  • Vink niet één leerling aan en klik rechtsboven op de knop Link versturen. De website die ik invul, wordt naar alle leerlingen verstuurd.

Boodschap versturen en scherm blokkeren

• selecteer één leerling en klik op de knop Attentie.
  • Er verschijnt een nieuw venster. Je ziet de standaard boodschap staan.
  • Je kunt een andere boodschap invullen. Klik op Opslaan om de boodschap te versturen.

Ook hier geldt weer: als ik één leerling selecteer, dan krijgt alleen deze leerling de boodschap.

• Als je meerdere leerlingen selecteert en rechtsboven op de knop Blokkeer scherm klikt, krijgen deze leerlingen de boodschap.
  • Als je geen leerlingen selecteert en rechtsboven op de knop Blokkeer scherm klikt, krijgt iedereen de boodschap.
  • Tijdens het versturen van de boodschap kun je de schermen van de leerlingen blokkeren.
  • Als je de blokkade wilt opheffen, klik je weer op de knop Attentie, zet je de knop Blokkeren op Uit en klik je op Opslaan.

Instellingen aanpassen voor jouw groep

Als je jouw groep hebt geopend, dan kun je rechts bovenin op het tandwiel klikken om je meekijkinstellingen aan te passen. In dit venster kun je:

• Live meekijken inschakelen (indien dit door je ICT-coördinator is ingeschakeld)
  • Thuis meekijken inschakelen (indien dit door je ICT-coördinator is ingeschakeld)
  • De standaardtekst wijzigen die leerlingen in beeld krijgen

Als je meekijken hebt ingeschakeld en je wilt meekijken op Chromebooks, dan krijgen je leerlingen binnen een paar seconden een pop-up te zien waarin ze hun scherm moeten delen. Pas als ze op Delen hebben geklikt verschijnt hun scherm bij jou in beeld. Als ze op Annuleren klikken, komt de pop-up vanzelf weer terug.

Thuis meekijken

Als je ICT-coördinator thuis meekijken heeft ingeschakeld, dan kun je ook meekijken op door de school beheerde Chromebooks of Windows-laptops die zich thuis bevinden. Dit kun je inschakelen door rechts bovenin op het tandwiel te klikken.

Let op: op het moment dat je thuis mee gaat kijken, wijs de ouders er dan op dat dit is ingesteld, dat het alleen kan op een door de school beheerd apparaat en binnen de tijden die de ICT-coördinator heeft ingeschakeld.

Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er is een probleem opgetreden bij de verzending van je feedback. Probeer het alsjeblieft later nog een keer.